+421 221 201 369

Po-Pi 8:30 - 16:00

Doručenie do

48 hodín
15 000 produktov

skladom

Pes v lete: prehriatie a čo robiť

708 Shlédnutí 0 Líbí se

Úpal, prehriatie - najpálčivejšie témy, ktoré sa viažu k horúcemu počasiu. V ohrození sú nielen ľudia, ale samozrejme aj naši štvornohí kamaráti. Všetci vieme, že nechať psa zavretého v aute nesmieme ani na pár minút. Ale vieme, ako reagovať, ak sa s takto extrémnym prehriatím stretneme pri cudzom psovi? A rozoznáme rýchlo aj miernejšie formy prehriatia, ku ktorým môže dôjsť aj na obyčajnej prechádzke?

Poprosili sme našu báječnú pani doktorku o detailný návod, ako predchádzať prehriatiu psa, ale tiež ako ho rozoznať a riešiť. Viete všetko?


Nielen pri dlhšom pobyte na priamom slnku alebo v zatvorenom aute aj v tieni, (v prepravke, na balkóne, pred obchodom, v koterci, v nevetranej miestnosti či v podkroví), môže dôjsť k prehriatiu psa.

Vzhľadom na rôznorodosť a špecifické požiadavky jednotlivých plemien sú tieto problémy v letných mesiacoch časté a majiteľ by mal aktuálne počasie radšej posudzovať z hľadiska konkrétneho psa.

Ako prehriatiu predchádzať a komu najviac hrozí

Platí, že svorka je tak silná, ako jej najslabší člen. Takže ak ste si určitého psieho kamaráta vybrali, je lepšie prispôsobiť sa jeho nárokom, ako sa snažiť ho za každú cenu prerobiť k obrazu svojmu. Platí to aj v prípade viacerých psov, kedy je potrebné vyjsť čo najviac v ústrety potrebám tých najzraniteľnejších.

Na prehriatie sú citlivé hlavne šteňatá, staré psy, obézne psy, psy s hustou podsadou, kompaktným rámcom tela, brachycefalické plemená (zrazený ňufák), choré psy, psy so srdcovou vadou, dýchacími ťažkosťami ... Je lepšie v lete ich pohyb a výcvik celkovo obmedziť a venčiť ich samostatne, aby sa nesnažili držať krok so zvyškom svorky.

Ako sa potí pes

Pes je schopný sa potiť len na labkách a toto potenie môžeme pozorovať spravidla pri strese, kedy necháva mokré odtlačky. Z toho vyplýva, že pes sa ochladzuje inak ako človek, a to pomocou zrýchleného dýchania a vyplazeného jazyka. V horúcom počasí pes potrebuje nevyhnutne dve veci - udržať telo v chlade a mať stále možnosť voľného dýchanie s otvorenou tlamou.

Aj v lete nechajte psa nosiť kožuch

Je potrebné si uvedomiť, že srsť nielen izoluje od zimy, vody, ale aj od horúčavy. Ak sa chystáte kúpiť strojček a psa oholiť, verte, že to nie je dobré riešenie. V prvom rade dôjde k rýchlejšiemu ohrievaniu psa a ďalej psovi hrozí popálenie kože, ktorá pod srsťou nie je pripravená na UV žiarenie.

Aj dlhšia, ale dobre vyčesaná srsť slúži rovnako ako funkčné oblečenie a pred teplom psa dobre ochráni. Na leto je potrebné psiu srsť dôkladne vyčesávať. Srsť sa tak odľahčí a prúdenie vzduchu napomáha ochladzovaniu psa. Psa s hustou srsťou môžete upraviť aj efiláciou - efilácia je prestrihanie srsti špeciálnymi nožnicami. Aj pred efiláciou je ale nevyhnutné dôsledné vyčesanie podsady a rozčesanie srsti.

Náhubky x prehriatie psa

Veľmi podceňovaným rizikom, ktoré môže viesť k prehriatiu psa, je nosenie nevhodného náhubku. Košík pre psa vyberajte dostatočne priestranný, aby pes mohol otvoriť doširoka čeľuste, vysunúť jazyk, a tak sa ochladzovať. Kožené krúžky okolo čeľuste, výcvikové ohlávky, alebo úzke či husto pletené plastové alebo kožené náhubky môžu privodiť prehriatie aj v prípade, že nám sa zdá teplota ešte celkom príjemná.

Cestovanie so psom

Či už cestujete s klimatizáciou alebo bez, autom alebo autobusom, vždy je nutné robiť prestávky, pri ktorých sa pes napije, prebehne v tieni alebo poleží v tráve či na hline. Pod psa je vhodné umiestniť chladiacu podložku, nasadiť mu chladiaci postroj či vestu a pravidelne ho ochladzovať vodou na hlave, labkách a brušku. Pokiaľ pes musí mať náhubok, nezabudnite mu nasadiť taký, v ktorom môže úplne voľne dýchať. V lete je potrebné vybrať na cestovanie i vhodnú prepravku - vyhnite sa látkovým taškám či prenoskám, v ktorých je horúco - oveľa vhodnejšie sú klietky či vzdušné plastové prepravky.

POZOR: Psovi pri cestovaní pravidelne dávajte napiť, a to aj pokiaľ cestujete v klimatizovaných dopravných prostriedkoch. Pri použití klimatizácie je potrebné mať na mysli, že vzduch bude suchší a preto je nutné zvýšiť prísun vody.

Letné horúco neohrozuje len prehriatím organizmu psa

Na rozpálenom chodníku či asfalte môže dôjsť k bolestivému popáleniu vankúšikov. Trasu pre spoločné prechádzky vyberajte čo najviac po tráve či hline a menšieho psa cez kritické úseky radšej preneste.

Ideálne je nechať dlhé prechádzky na skoré ranné a neskoré večerné hodiny, cez deň stačí len krátke vyvenčenie. Ak nás pes sprevádza napríklad na dovolenke, je možné ho nechať cez deň v klimatizovanom alebo chladnom apartmáne, aj doma je zvyknutý počkať, než prídete z práce. Ak to nie je možné, berte so sebou vždy dostatok vody nielen na pitie, ale aj na poliatie. Na pláži, či už pri mori, či rybníku je ideálne miesto so stromami, kde je tieň a aj nejaká tráva. Rôzne plážové stany a úkryty moc nefungujú. Je lepšie potom siahnuť po špeciálnych chladiacich postrojoch, vestách, alebo oblečení. Fungujú na základe odparovania, takže ďalšiu vodu pre chladiacu vestu so sebou!

 

Čo robiť v prípade prehriatia psa

Aj pri dodržaní všetkých preventívnych opatrení môže k prehriatiu psa dôjsť. Prípadne sa s tým môžete stretnúť aj pri psovi niekoho iného, ​​kto nevie, čo so psom v takej situácii robiť.

Prvé príznaky prehriatia psa

Prvé, čo nás varuje na začiatku prehriatia psa, je dlhodobé zrýchlené dýchanie. Pes dýcha hekticky a bez prestávok, kedy väčšinou ani neprehĺta sliny a neolizuje sa. K tomu sa pridáva nepokoj, snaha o neustálu zmenu polohy, premiestňovanie sa a hľadanie iného miesta na ľahnutie.

Pri prechádzke môžete naopak zaregistrovať, že pes často líha, nejaví záujem o hru či maškrty, má penu okolo papule či slintá výraznejšie ako obvykle.

Takým testom je obyčajné podanie vody. Pes sa pri prehriatí zhlboka nenapije, ale len párkrát rýchlo potiahne jazykom a od misky odchádza. Poprípade sa vracia, ale opäť sa dostatočne nenapije.

Akonáhle zaregistrujete prvé príznaky prehriatia, je potreba bezodkladne konať a začať psa intenzívne ochladzovať. Ale pozor! V žiadnom prípade na psa nechrstneme studenú vodu, môže dôjsť k nebezpečnému šoku!

Prvá pomoc pri prehriatí

Namočíme špongiu, uterák, tričko do chladnej, skôr odstátej vody a psa začnite postupne zvlhčovať od hlavy. V prípade núdze je možné aj pomocou dlaní alebo pet fľaše psa slabým prúdom polievať. Pozor, nelejeme ani čistú vodu do očí, naozaj len dôkladne navlhčíme celú hlavu. Ďalej pokračujeme labkami, od labiek postupne až k lakťom a slabinám, môžeme chvíľku aj nohy zabaliť, potom sledujeme, či nie je obklad teplý a často vymieňame za čerstvý. Labky môžeme ponoriť aj do nejakých nádobiek a nechať vodu pôsobiť. Nakoniec od brucha postupujeme po bokoch až k chrbtu.

Ak sa nám zdá, že sa pes pomaly upokojuje, znovu a znovu ponúkame čerstvú vodu na pitie. Pokiaľ je pes schopný sa dobre napiť, môžeme podať iontový nápoj na zmiernenie respiračnej alkalózy, ktorá sa pri dlhom intenzívnom zrýchlenom dýchaní objavuje. Pri zdravých psoch ju rýchlo vyriešia obličky (ale aj tu radšej pomôžte iontovým nápojom). V prípade, že psa liečime na obličkové zlyhania, radšej vždy po takejto príhode navštívime veterinárneho lekára.

Po schladení psa umiestnite do tieňa, chladnejšej miestnosti a sledujte, či je pes schopný sa dostatočne napiť a postupne sa vracia do kondície. Často je lepšie rýchle ošetrenie svojpomocne, ako dlhý transport k veterinárovi bez prvej pomoci.

Čoho sa pri prvej pomoci vyvarovať

Psa nikdy prudko nepolievajú studenou ani ľadovou vodou! V stave prehriatia psa nenechávame skákať do rybníka či potoka. Pozor by sme mali dať aj na umiestnenie mokrého psa do výrazného chladu alebo prievanu. V takom prípade môže dôjsť k prechladnutiu a následnej chorobe. Psovi tiež nedávame nikdy lízať ľad a nepodávame ľadovú vodu, z nej môže dôjsť k hnačke, ktorá prehriatie výrazne skomplikuje a prehĺbi dehydratáciu, ktorá môže byť s prehriatím spojená.

Akútne prehriatie vedúce k šoku

Ak prehliadneme prvé štádium prehriatia, alebo pri ňom nie sme prítomní či z nejakého dôvodu nemožno ihneď konať, môže sa prehriatie zhoršiť. Nasleduje zvyčajne abnormálne slinenie, pena okolo papuľky, jasne červená sliznica a jazyk, kašeľ (srdce nezvláda námahu), motanie, apatia, nezáujem o vodu, neprítomný pohľad, povolenie svalov, pes je vláčny a horúci, prestáva reagovať na vonkajšie podnety, dych a tep je rýchly a plytký, môže sa pridať aj zvracanie vody a kŕče.

Tento stav sa už nedá doma nijako vyriešiť a čo najrýchlejší prevoz do ordinácie najbližšieho veterinára často rozhoduje o živote a smrti miláčika. Hrozí opuch mozgu, zahustenie krvi, embólia, rozvinutie šokového stavu, stiahnutie ciev, hypoglykémia a nedokrvenie niektorých častí tela a orgánov. Tento stav je veľmi ťažko riešiteľný a v prípade následných komplikácií fatálny.

Často ide o minúty, a ak sa správne zareaguje, môžete svojmu alebo aj cudziemu psíkovi zachrániť zdravie a život. Užite si leto s rozumom a radšej si vopred uložte do Vášho telefónu čísla na vášho veterinára a psiu rýchlu záchrannú službu. Nikdy neviete, kedy ich budete potrebovať.

MVDr. Dagmar Sekerová

Publikováno v: Poradňa

Zanechajte komentár

Bezpečnostný kód
Blog

Nejnovější příspěvky