+421 221 201 369

Po-Pi 8:30 - 16:00

Doručenie do

48 hodín
15 000 produktov

skladom

Ako sa starať o zuby maznáčikov

2941 Shlédnutí 1 Líbí se
1 Komentár
Hodnotenie
5.0

V dnešnej dobe mnoho ľudí chodí nie len pravidelne dvakrát do roka na preventívnu prehliadku k zubárovi, ale stále častejšie navštevujeme aj dentálnu hygienu. Naviac si zuby čistíme niekoľkokrát každý deň a od útleho veku k tomu vedieme aj naše deti.

U maznáčikov by to nemalo byť inak, len s tým rozdielom, že o ich chrup sa musíme starať my, majitelia. Viete, ako zaistiť, aby váš pes aj mačka mali zdravé zuby a z papuľky sa im nešíril nepríjemný zápach? Pozrite sa na tri jednoduché kroky, ktoré keď budete dodržiavať, tak máte vyhrané.

Ako vznikajú problémy so zubami?

Problémy so zubami trápia predovšetkým menšie psy a mačky. Pokiaľ sa nebudete svojim miláčikom o zuby správne starať, tak si čoskoro môžete všimnúť, že sa na zuboch začína tvoriť zubný plak. Ten ešte nie je tvrdý a dá sa odstrániť vyčistením zúbkov. Ale pokiaľ ho necháte bez povšimnutia, začne sa postupne meniť na zubný kameň. Naviac bude v dutine ústnej plno baktérií, ktoré budú narušovať prirodzené prostredie. Navonok sa to najčastejšie prejavuje nepríjemným zápachom z papuľky vášho maznáčika.

Pokiaľ starostlivosť o zuby zanedbáte, môže váš pes alebo mačka skončiť aj so zápalom ďasien alebo zubným kazom. Keď necháte zubný kameň nahromadiť, podarí sa vám ho len ťažko odstrániť doma. V takom prípade je to na návštevu veterinárneho lekára a vyčistenie zubov ultrazvukom v narkóze. Pravidelnou starostlivosťou o ústnu dutinu môžete takémuto koncu predísť. A čo teda môžete pre zúbky urobiť?

1. Mechanické čistenie

Zuby by ste mali pravidelne minimálne dvakrát týždenne čistiť. Existujú špeciálne kefky pre maznáčikov, ktoré sa dajú nasadiť aj na prst a lepšie sa s nimi manipuluje. Nezabudnite použiť spoločne s kefkou aj zubnú pastu, ale nie tú ľudskú! Vyrábajú sa špeciálne enzymatické pasty pre mačky a psy, sú k dispozícii v rôznych príchutiach, aby maznáčikom chutili. K nanášaní priamo na zuby je určený aj obľúbený bylinný olejček na zuby od Dokonalej lásky.

2. Podávanie doplnkov stravy

Okrem pravidelného čistenia sa odporúča podávať aj doplnky stravy, ktoré priaznivo ovplyvňujú stav dutiny ústnej. Najobľúbenejšia je morská riasa kelpa. Existujú aj ústne vody pre maznáčikov, ktoré sa pridávajú do pitia, a tak sa pohodlne dostanú tam, kam majú.

3. Hračky a pamlsky na okusovanie

Odporúčame vyskúšať funkčné pamlsky , ktoré sa starajú o zuby, často v ich zložení okrem iného narazíte práve na už zmieňovanú kelpu. Ďalšou kapitolou sú sušené dobroty , ktoré keď pes žuje, dochádza k zvýšenej produkcii slín a tie napomáhajú k hygiene. Naviac sa takto zuby prirodzene mechanicky čistia. K žuvaniu slúžia aj rôzne hračky, záleží, čo bude vášho psíka viac baviť.

Aj keď sa o zuby svojho maznáčika staráte, poproste vždy pri pravidelnej prehliadke, očkovaní, veterinárneho lekára, aby skontroloval dutinu ústnu a prípadne vám ukázal, kde je problém. Je možné, že zúbky aj tak bude musieť vyčistiť v narkóze, ale minimálne to správnou starostlivosťou oddialite. A ako sa o zúbky staráte vy? Osvedčilo sa vám niečo? Napíšte nám do komentára.

Publikováno v: Poradňa

Zanechajte komentár

Bezpečnostný kód

Komentáře

  • cistenie zubov u psa
    Od:Andrea Na 14.03.2022
    Hodnotenie
    5.0

    dobrý večer, reagujem na cistenie zubov u psika kontretne ja mam 4 ročnú fenku čuvača a nemam zatial problém s povlakom davam psikovi dentalne tyčinky aj rada obhryza konare stromu, kosti surove ani susene nedavam nie je zvyknutá na to a dokonca pri susených kostiach dostala zápal v crevách takže to už radšej nedávam a ešte mechanicky čistím dentálnymi tamponmi pekne si da neprotestuje :D toť moj postrech :D ale asi zajdeme na kotrolu ku veterinarovi ci je to ok

Blog

Nejnovější příspěvky