+421 221 201 369

Po-Pi 8:30 - 16:00

Doručenie do

48 hodín
15 000 produktov

skladom

Psík kašle, môže to byť kotercový kašeľ?

5672 Shlédnutí 3 Líbí se

Odborne nazývaná infekčná laryngotracheitída, medzi ľuďmi skôr rozšírený pojem kotercový kašeľ (kotcový kašeľ, psincový kašel) je choroba ktorou sa môže Váš psík ľahko nakaziť. Aké sú príznaky? Čo dať psíkovi na pomoc pri vykašliavaní? Existuje na to aj vakcína?

Čo je kotercový kašel?

Kotercový kašel je ochorenie horných dýchacích ciest, spôsobené rôznymi pôvodcami, najčastejšie virového pôvodu. Medzi pôvodcov patrí psí adenovirus typ 2, vírus parainfluenzy psov typ 2. Medzi ďalších pôvodcov by sme mohli zaradiť aj baktériu Bordetellu bronchisepticu, Pasteurella alebo pseudomonády.

Je to typická kvapôčková infekcia, kedy stačí aby sa dvaja psíkovia očuchali, hrali s rovnakými hračkami, pili z jednej misky alebo boli v blízkom kontakte. Šíri sa preto hlavne na cvičiskách, psích výstavách, psích parkoch či na rôznych súťažiach, pretekov.

Tak ako ľudia sú najčastejšie nachladený alebo majú chrípku na jar alebo na jeseň, tak isto to platí pre psíkov a kotercový kašeľ. Záleží ale na obranyschopnosti daného jedinca. Týmto kašľom ochorejú skôr mladé psy a šteniatka. Psík môže mať malý výtok z nosu a očí, suchý dávivý kašeľ, vykašliavať zpenené hlieny, môže sa mu zmeniť hlas. Taktiež môže byť trochu unavený a bez energie, nemusí mať veľký apetít. Vtedy by ste mali zbystriť pozornosť. Je dôležité aby o jeho stave vedel veterinárny lekár, ktorý by vašu situáciu vyhodnotil. Tento kotercový kašeľ má väčšinou ľahký priebeh a trvá len 5 až 14 dní. Psík by sa mal už po pár dňoch domácej liečby cítiť lepšie.

Čo robiť keď psík už kašle?

Je dôležité aby ste mu zabezpečili teplý peliešok, dostatočný prísun tekutín a hlavne kľud. Tekutiny vo forme vlažného slabého čaju alebo trošku nesoleného vývaru sú vítané. Ak by málo pil, môžete mu vodu „ochutiť“ trochou mlieka. Pri suchom kašli a nechutenstve psík možno nebude chcieť papať suché granulky, preto je vhodné aby ste ich podávali zvlhčené vodou, nesoleným vývarom, dali mu kvalitnú psiu konzervu. Kľudový režim by mal trvať aspoň týždeň, čiže žiadne dlhé vychádzky, športy alebo chodenie so psíkom na návštevu. A čo robiť v takomto čase? Ak sa bude psík cítiť lepšie, môžete doma precvičovať základné povely, urobiť mu čuchací koberček a taktiež ho môžete naučiť napríklad otočku doľava s pomocou klikru. Môžete im potrénovať mozgové závity s interaktívnymi hračkami.

canvit clanek sk.jpg

Prvá pomoc na boľavé psie hrdlo a vykašliavanie hlienov

Výborná voľba pre našich chorých miláčikov je skorocelový sirup bez umelých sladidiel. Môže byť aj ten s medom a materinou dúškou . Dávkovanie je podobné ako to ľudské, záleží na veľkosti vášho psíka. Malým psom podávam skorocelový sirup 3-5x denne jednu čajovú lyžičku. Veľkým psom nad 30kg podávame 3-5x denne jednu polievkovú lyžicu. Je dobré podávať tento sirup cez deň, maximálne do 17 hodiny, aby psík nebol nútený odkašliavať hlieny aj v noci.

Prevencia je dôležitá!

Počas jesene je dobré preventívne podávať rastlinné prípravky na posilnenie imunity, napríklad sirup z Echinacei. Taktiež je vhodný prípravok Canvit Immuno pro psy ochucené 100g či maškrty Brit Care Dog Functional Snack Immunity.

Váš veterinárny lekár Vám môže odporučiť aj očkovanie proti kotercovému kašľu. Je to ale špeciálny typ vakcíny, ktorá chráni pred najvýznamnejšími pôvodcami a aplikuje sa do nosa. Na začiatku článku sme si ale vysvetlili, že pôvodcom môžu byť aj vírusy a aj baktérie, najčastejšie ich kombinácia. Preto nie vždy je táto vakcína účinná a aj preto sa môže Váš psík nakaziť.

Publikováno v: Poradňa

Zanechajte komentár

Bezpečnostný kód
Blog

Nejnovější příspěvky