+421 221 201 369

Po-Pi 8:30 - 16:00

Doručenie do

48 hodín
15 000 produktov

skladom

Kedy už chlpy nestačia? Aj psy si zaslúži oblečenie

5121 Shlédnutí 10 Líbí se

Teploty už pomaly klesajú pod nulu, námraza sa tvorí na listoch, obliekame si teplejšie oblečenie. A čo naši psí maznáčikovia? Majú predsa srsť, nie? Sú na to predsa zvyknutý. Nič im netreba. Alebo je to inak?

V priebehu šľachtenia a chovu psov došlo k veľa zmenám. Psi sú menší, väčší, majú dlhšiu srsť alebo sú úplne bez nej. Čo to pre nás znamená? V prírode mal vlk srsť tvorenú 2 vrstvami – krycími chlpmi a podsadou a to ho chránilo pred zimou. Bol zvyknutý na teplotu okolia, behal, oddychoval v brlohu. Ale ako je to s našimi psíkmi?

Väčšinu času strávia u nás doma, kde je príjemná teplota. Vonku trávia času menej a menej, občasné venčenie, prechádzky. Niektoré plemená majú krátku srsť, bez podsady, niektorý sú nahý, napríklad peruánsky naháč. A preto ich musíme chrániť správne vybraným oblečením. O tom, ako správne vybrať oblečenie sme písali v tomto článku. Ale akých psov by sme mali takto obliecť?

U oblečenie je dôležité aby bolo z vhodného materiálu, dobrého strihu, ktorý kryje veľké kĺby, ideálne aj krk a aby psíkovi bolo pohodlné. Tieto podmienky spĺňajú oblečky od fínskej značky Hurtta.

Kedy obliekať?

Oblečenie si zaslúžia staré psíky, ktoré sa menej hýbu, nie sú také aktívne, majú často boľavé kĺby. Nepriaznivé počasie im je menej príjemné a preto by sme im mali dopriať kratšie, ale častejšie prechádzky s oblečkom, teplý pelech a dobré jedlo.

Choré psy, napríklad s ochorením obličiek, s výronom platničky. Taktiež psy po operáciách by si zaslúžili obliecť v chladnejšom a sychravom počasí.

Nahé psy si zaslúžia oblečok príjemný na kožu a taktiež teplý aby im bol pobyt vonku na mraze pohodlný.

Psy malých plemien sú náchylnejšie na zmeny teploty, na mokro, vlhko, blato... Majú kratšie nožičky, sú bližšie pri zemi, rýchlejšie strácajú teplo. Preto sú pre nich vhodné oblečky, ktoré sú dostatočne zateplené a odpudzujú vodu. Na prechádzke potom môžete spozorovať ako váš psík ožil a je spokojnejší.

U mladých, aktívnych zvierat oblečenie nie je nutné, ak im zabezpečíte dostatok pohybu a potom hneď do tepla.

Univerzálny návod na obliekanie psov neexistuje. Ale ak cítite, že je vonku zima, oblečte psíka. Ak idete na krátku vychádzku a vonku je teplota okolo nuly, oblečte ho. Ak je vonku mokro, mrholí, oblečte mu nepremokavé oblečenie. Ak idete na dlhšiu prechádzku s psími kamarátmi, ktorí budú lietať po lese, lúkach, oblečok mať nemusí. Ak cestujete v MHD, mali by ste vedieť, že dole na zemi, u nôh, pri neustálom otváraní dverí je teplota nižšia a psíky sa nemôžu hýbať a preto si zaslúžia oblečok.

Čo ale so psami ktoré majú dlhú srsť? Ak nemajú nejaký zdravotný problém, nie sú po intenzívnom tréningu, obliekať ich netreba.

Psíkovia ktorý sú trvalo vonku, majú zateplenú búdu, či nejaký iný vhodný príbytok, sú na zmeny teplôt zvyknuté. V priebehu roka dochádza k výmene srsti a postupnej adaptácii na vonkajšie teploty.

Oblečky tvoria nedeliteľnú súčasť výbavy každého psíčkara. Sú aj módnym doplnok, vyrábajú sa v rôznych farbách, prevedeniach, no nemali by sme zabúdať na to, že nám ide o pohodlie nášho miláčika. A ak náhodou prídete z prechádzky alebo výletu zabahnený, existujú vlhčené obrúsky, ktorými môžete nečistoty otrieť. V zimnom období nesmiete zabúdať ani na labky vášho maznáčika, ktoré sú každý deň vystavené vonkajšiemu mrazu a soľnému posypu, topiacemu sa snehu a sú suché, popraskané a boľavé. Existuje viacero mastí na labky, napríklad od značky Dokonalá Láska, Trixie, Woykoff.

Ako ste na tom vy a váš maznáčik? Má rád zimu? Máte už vybrané oblečenie pre neho? Tak šup šup nakúpiť.

Publikováno v: Poradňa

Zanechajte komentár

Bezpečnostný kód
Blog

Nejnovější příspěvky