+421 221 201 369

Po-Pi 8:30 - 16:00

Doručenie do

48 hodín
15 000 produktov

skladom

5 tipov pre pohodové cestovanie so psom

351 Shlédnutí 0 Líbí se

Leto priamo vyzýva k cestovaniu!

A cestovanie si každý pes iste zamiluje. Väčšina pánov si nenechá ujsť príležitosť vyraziť so svojím parťákom aspoň na výlet či krátku dovolenku v rámci našej republiky. Nie sú však dnes výnimkou ani dovolenky so psom pri mori alebo na horách.

Trápite sa s tým, čo pred cestou zariadiť a čo so sebou na spoločnú dovolenku zbaliť? Či už sa chystáte so psíkom na dovolenku, výlet, výstavu alebo športovú akciu na Slovensku alebo do zahraničia, mrknite na našich 5 praktických tipov pre pohodové cestovanie so psom.

Užívajte si spoločné cesty na plno a bez starostí vďaka nasledujúcim 5tim jednoduchým radám.

1) Pri cestovaní so psom do zahraničia má legislatíva hlavné slovo

Nevyhnutnosťou pri cestovaní aj v rámci SR je pas spoločenského zvieraťa - jednotný doklad platný vo všetkých členských štátoch EÚ, ktorý slúži aj ako očkovací preukaz. V pase musí byť uvedená informácia o očkovaní proti besnote. Vakcinované musia byť zvieratá od 3 mesiacov veku s povinnosťou každoročného preočkovanie. Očkovanie proti besnote je platné 21 dní od riadneho očkovania či odo dňa preočkovania. Na overenie stačí i visiaca známka (plechová farebná), ktorú obdržíte od veterinára.

Na cesty v rámci EÚ vo všeobecnosti platí, že pes musí byť vybavený mikročipom (ISO 11784 a ISO 11785) či tetovaním (musia byť čitateľné a preukázateľne vykonané pred 1. 7. 2011). Niekoľko európskych štátov okrem toho vyžaduje pred vstupom sérologické vyšetrenie na besnotu alebo i ošetrenie psa pred cestou proti echinokokóze a kliešťom.

Aktuálne informácie o legislatíve vzťahujúce sa na cestovanie so psami je možné čerpať na webových stránkach Štátnej veterinárnej a potravinovej správy www.svssr.sk.

2) Plánujte cestu so psom od A do Z

Uistite sa, že ubytovateľ privíta Vášho psíka s otvorenou náručou. A to aj v prípade, že sa plánujete ubytovať v kempe! Ak idete k moru alebo inam za vodou, zistite si, či psy v danej lokalite môžu na pláž. Nezabudnite si tiež vždy zistiť kontakty a otváraciu dobu veterinárnej kliniky alebo ordinácie v mieste vášho pobytu.

Vopred si zistite predpokladanú dĺžku cesty podľa cieľovej destinácie a trasu dôkladne naplánujte. Ak je cesta dlhšia a vonku horúce počasie, cestujte so psom radšej cez noc alebo v skorých ranných hodinách. Nezabúdajte, že pes potrebuje pravidelné venčenie a je teda fajn zastavovať na miestach, kde sa môže aspoň trošku prebehnúť a vykonať potrebu.

NÁŠ TIP: pri ceste psa radšej z vôdzky nepúšťajte. Aby aj tak mal dostatok voľného pohybu, vezmite si do auta samonavíjacie Flexi vodítko. Ak si k nemu navyše pridáte ešte praktický Multi-box Vario so sáčkami na psie exkrementy, tak máte venčenie na odpočívadlách pri ceste bez starostí.

3) Označkujte psíka na cestu i pobyt

Nikto nechce, aby sa jeho pes stratil. Na cestu nasaďte psíkovi pohodlný obojok opatrený identifikačnou známkou. Obojok mu ponechajte po celú dobu cesty i pobytu. Ak cestujete do zahraničia, nezabudnite pred vaše telefónne číslo uviesť predvoľbu volania na SR +421.

NÁŠ TIP: chytré QR známky sú veľmi ľahké a napriek tomu odolné. Navyše sa na ne zmestí oveľa viac než len meno psa a telefónne číslo. Do profilu vášho miláčika môžete uviesť veľmi podrobné informácie vrátane vašej adresy alebo e-mailu.

Identifikačné známky pre psov Tag4Pet s QR technológiou

4) Výbava pre pohodové cestovanie so psom

Na dlhé cesty je pre psa najpohodlnejšie cestovanie v kufri alebo na zadných sedadlách. Vždy však musí byť priestor, kde je pes na voľno, oddelený bezpečnostnou zábranou od kabíny auta. Ďalšou možnosťou je použitie klietky a plastovej alebo látkovej prepravky. Len na krátke cesty môžeme zvoliť pripútanie psa bezpečnostným postrojom a autopásom.

Či už psík cestuje v kufri, v klietke alebo na sedačke, tak by mal mať vždy k dispozícii pohodlný cestovný pelech. Najlepšie je taký, na ktorý je zvyknutý už z domova a bude sa v ňom cítiť bezpečne. V prípade horúceho počasia dajte pod psa chladiacu podložku, ktorá bráni prehriatiu organizmu v rozpálenom aute. Chladiaca podložka pre psa nahradí pri cestovaní v horúcom počasí pelech, ktorý by psa zbytočne hrial.

Reflexné bezpečnostné prvky by mali byť tiež nevyhnutnou súčasťou vašej výbavy. Ak sa budete so psom pohybovať v blízkosti cesty alebo sa stretnete s nehodou či kolónou, mal by mať pes na sebe reflexnú šatkuvestu alebo aspoň obojok či postroj.

Do auta si pre vášho psíka pripravte nasledujúcu výbavu:


    o Ochrana pre psa do auta
          Zábrana do kufra alebo za predné sedadlá
          Klietka
          Prepravka
          Postroj a bezpečnostný pás
    o Cestovný pelech
    o Vôdzkaobojokidentifikačnou známkou alebo adresárom
    o Reflexná šatka, vestička alebo postroj
    o Cestovná fľaša s čistou pitnou vodou
    o Cestovné misky
    o Vrecká na psie exkrementy
    o Vlhčené obrúsky pre psov

Ak váš pes cestovania zle znáša, neváhajte mu pred cestou podať tablety proti nevoľnosti pre psov. Pre istotu sa vždy vybavte vlhčenými obrúskami určenými špeciálne na psiu srsť, ktoré pomôžu zlikvidovať prípadnú "nehodu".

Samozrejme nezabudnite psa pred cestou dôkladne vyvenčiť a "unaviť". Krmivo podávajte ideálne niekoľko málo hodín pred plánovanou cestou. Dostatok čistej vody by mal mať pes k dispozícii po celú dobu cesty alebo pri pravidelných zastávkach. Praktickú skladaciu misku a fľašu s vodou doma nesmiete zabudnúť.

NÁŠ TIP na dlhé cesty a do horúceho počasia: do vody rozpustite psovi iontový nápoj Nutrisal, ktorý zabraňuje dehydratácii a vyčerpaniu vášho psa.

5) Užite si dovolenku so psom v pokoji

Zabaľte psovi do jeho kufríka obľúbené hračky, pochúťky a samozrejme dostatok krmiva, na ktoré je zvyknutý z domu na celú dobu pobytu.

Aby bola dovolenka so psom plná pohody, vybavte sa dobre na každú situáciu. Zabaľte psovi na dovolenku aj lekárničku, do ktorej nezabudnite pridať prípravok proti parazitompinzetu na kliešte a prípravok na zastavenie hnačky Attapectin.

Ak cestujete so psom do miest, kde bude veľmi teplé počasie, pribaľte mu ešte chladiacu podložkupostroj alebo vestumasť na labky (horúci piesok alebo asfalt môže veľmi nepríjemne podráždiť vankúšiky!).

NÁŠ TIP do horúceho počasia: chladiaca podložka pre psa, keď odpočíva a chladiaca vesta Hurtta keď je aktívny, je ideálna sada na horúce letné dni nielen na cestách.

Publikováno v: Ako vybrať

Zanechajte komentár

Bezpečnostný kód
Blog

Nejnovější příspěvky