+421 221 201 369

Po-Pi 8:30 - 16:00

Doručenie do

48 hodín
15 000 produktov

skladom

Kupujeme šteniatko: Jedinečné rady od veterinára

16085 Shlédnutí 0 Líbí se

Kupujeme šteňa!

Nový chlpatý kamarát prinesie vždy veľa radosti. Tešíme sa na spoločné prechádzky, zábavu s tenisákom a tiež poriadnu dávku maznania. Psík je tiež ale veľký záväzok do budúcnosti, vyžaduje stálu starostlivosť a nás napadá s obstaraním psa iste veľa otázok.

Čo vopred zvážiť? Ako šteniatko vybrať? Čo mu zaobstarať do výbavy pre šteňa? Ako a čím začať kŕmiť? A ako na prvé spoločné krôčiky vo výchove?

Každý kto si domov plánuje priviezť nového člena rodiny, si kladie podobné otázky.

A tak sme sa za vás na tie najčastejšie otázky spýtali! A to priamo doktora - skúseného veterinára a špecialistu na výživu psov - pána MVDr. Ing. MARTINA ČECHA.

Pán doktor, na čo by ste nás upozornil, než si kúpime domov šteniatko?

V prvom rade by som rád upozornil na to, že je veľmi dôležité si uvedomiť, že pes nie je vec a musíte počítať s tým, že ďalších 15 rokov bude členom Vašej rodiny a bude vyžadovať pozornosť.

Ďalším dôležitým krokom je zvážiť Vaše možnosti a schopnosti starostlivosti o psieho kamaráta. Zásadné je vyberať ho podľa podoby dospelého jedinca, jeho povahových vlastností a potrieb - pohybu, výcviku, prítomnosti detí v rodine a pod. Je rozdiel chovať doma napr. jorkšíra a huskyho. Pre každé plemeno je typická iná povaha a tou sa riaďte. Najlepšie je skonzultovať Váš výber s veterinárom.

Keď už sme sa rozhodli pre šteniatko, ako ho vybrať?

Vyberte si spoľahlivého chovateľa, ktorý sa o šteniatko dobre staral. Ideálne je pozrieť sa na zázemie, v ktorom psík žil. Ak Vás chovateľ nechce k sebe pustiť, je to podozrivé. Jedinci, ktorí pochádzajú z neistého chovu, so sebou nesú riziko zdravotné i povahové a je len na Vás, či ho chcete podstúpiť.

Je mnoho tzv. množiteľov, ktorých zaujíma jediná vec, a tou je ich vlastný zisk. Ak si zaobstaráte napríklad labradora bez PP z takého chovu, je takmer isté, že sa u neho prejavia geneticky prenášané ortopedické problémy s bedrovými a lakťovými kĺbmi (tzv. dysplázia) a návštevy veterinára, drahé operácie a lieky Vám určite neprinesú veľa radosti.

Máte pre nás nejaký nákupný zoznam pre šteniatko?

Pred prívozom šteňaťa je vhodné nakúpiť základné veci ako misku na žrádlo a na pitie, pelech, nejakú hračku do začiatku a maškrty na upútanie pozornosti. Dobrý chovateľ Vám určite tiež poradí a vybaví Vás vecami, ktoré šteňa pozná. Do začiatku spoločného spolužitia väčšinou pribalí aj granule priamo pre šteňatá, ktorými bolo kŕmené.

Tiež odporúčam vziať so sebou k chovateľovi dečku, ktorá sa dôkladne otrie o matkinu srsť a Vy tak prinesiete domov vec, ktorá je opatrená jej pachovou stopou. Šteňa bude o niečo pokojnejšie. Pomôcť môže tiež poslednou dobou veľmi populárny plyšový termofor, vďaka ktorému lepšie znáša odlúčenie a rýchlejšie si zvykne na nové prostredie.

Šteňa máme doma a čo teraz? Napadá ma očkovanie a odčervovanie, kedy s ním máme začať? A čo vybrať proti blchám?

Psa je dôležité samozrejme nechať čo najskôr očkovať a vždy po príchode do nového domova odčerviť a skontrolovať, či nemá blchy. A to bez ohľadu na informácie od chovateľa. Ak máte podozrenie na napadnutie blchami, je vhodné pre psíka čo najskôr vybrať vhodný prípravkom proti blchám a bezodkladne ho ošetriť. Pokiaľ možno skôr ako sa blchy zabývajú v našej domácnosti!

K veterinárovi sa určite vydajte v každom prípade čo najskôr po nadobudnutí šteniatka. Dohodnete sa spoločne na očkovacej schéme, vhodnom odčervovaní a ďalších podstatných záležitostiach, ktoré súvisia so starostlivosťou o váš nový prírastok.

Ak je šteňa od dobrého chovateľa, má za sebou minimálne jednu vakcináciu (spravidla sa robí pri zohľadnení plemena a infekčného tlaku od cca 6. týždňa) a odčervovanie. Vo vakcinačnom programe je však potrebné pokračovať. Najväčším problémom šteniat je parvoviróza, ktorú šteňa bez protilátok ľahko dostane z prostredia. Býva veľmi často smrteľná aj pri začatí správnej terapie. Je tiež potrebné si uvedomiť, že šteňa nie je plne chránené po prvom očkovaní, ale až po ukončení tzv. základnej schémy. Preto je dobré šteňa istú dobu viac menej izolovať od ostatných psov a miest s ich koncentráciou (exkrementov). Navyše, ak plánujete so psíkom cestovať, je potrebné vykonať čipovanie a vystavenie pasu. Na výlet do krajín typu Anglicko (bližšie informácie Vám dá veterinár) je špeciálne nutné dodržiavať presné termíny a splniť všetky aktuálne požiadavky, inak sa vystavíte problémom a finančne náročným karanténam pri cestách. U nás je zo zákona povinné len očkovanie proti besnote, ale reálne najdôležitejšie je pre šteňa práve spomínaná parvoviróza, v neskoršom veku aj ďalšie choroby (leptospiróza). Optimálny vakcinačný program je skrátka potrebné prispôsobiť potrebám a prostrediu psa v spolupráci s Vaším veterinárom.

Pán doktor a ako často sa pes odčervuje, stretávam sa s rôznymi názormi? A proti akým ďalším parazitom treba šteňa chrániť?

V tejto otázke je dôležité si uvedomiť, že prakticky každé šteňa červy má. Odčervovanie neznamená absolútnu likvidáciu kompletne všetkých parazitov, ale iba vybitie istých vývojových štádií. Preto je nutné odčervovanie opakovať. Názory na frekvencie sa rôznia, ale prvé odčervovanie by malo nasledovať okamžite po dovezení šteňaťa domov, v prvom polroku života raz za mesiac a potom je možné zredukovať na frekvenciu 4krát ročne. Opäť odporúčam prispôsobiť sa situácii v rodine. Ak má byť môj psík denne s mojimi deťmi, budem odčervovať aj každý mesiac. Biologické spôsoby boja proti parazitom (rôzne bylinné prípravky) je možné používať len doplnkovo, ale rozhodne nie ako základ. Na trhu sú už aj špeciálne maškrty s prírodnými účinnými látkami proti parazitom, ktoré psíkom chutia a tak sú vhodné pre pravidelné podávanie.

Nemenej dôležitý je už vyššie spomenutý boj proti ektoparazitom - predovšetkým blchám a kliešťom. Aj tu je potrebné zohľadnenia aktuálnych podmienok.

Prevencia a kvalitne nastavený program vakcinácie, odčervovania a boja proti ektoparazitom je vždy lepšie a lacnejšie ako boj proti už vzniknutému problému.

Asi najdôležitejšia vec, ktorá nás všetkých zaujíma, je správny výber krmiva. Výživou možno vraj veľmi ovplyvniť celý vývoj a rast psa, je to tak?

Áno, úplne súhlasím. Zo začiatku je ale určite minimálne pár dní dobré nechať šteniatku granule, na ktoré je zvyknuté. V prípade, že mu nesedia alebo mu chcete vybrať vhodnejšie, je možné ich opatrne zmeniť.

Najlepším postupom pre malé šteňa je primiešavanie nových granúl k tým súčasným. Najskôr pridávajte po troškách, keď bude všetko v poriadku, postupne pridávajte, až nakoniec podávate iba nové krmivo. Prechod by mal trvať približne 5-7 dní.

Výber nových granúl je dôležitý a nie úplne jednoduchý. Vychádzajte z toho, že v období rastu a vývoja Vášho šteniatka je vhodné investovať do tej najlepšej stravy, ktorá môže zmierniť a oneskoriť prejavy geneticky získaných zdravotných problémov, najmä ortopedických.

V dnešnej dobe je na trhu veľké množstvo krmív. Líšia sa kvalitou a samozrejme cenou. Bohužiaľ bežný spotrebiteľ často ťažko rozlíši, či používané krmivo patrí k tým lepším. Avšak veľmi ťažko kúpite za 10 € 10 kg kvalitných granúl. Ďalším extrémom je použitie inak veľmi výživných tzv. Grain free granúl pre šteňa. Granula je koncentrát a šteňaťu nevyhovuje tak extrémne vysoký obsah proteínu. Rovnako tak BARF (skratka, ktorá vznikla z anglického "Bone and Raw Food", v slovenskom preklade "kosti a surová potrava") je pre šteňa nevhodné. To je totiž extrémne citlivé na vyrovnanú kŕmnu dávku a pri BARFe toto dokáže len absolútny profesionál. Navyše je tu riziko bakteriálnej kontaminácie.

Krmivo vždy vyberajte podľa veľkosti Vášho psa. Osobne odporúčam granule Calibra. Majú správne vyvážený obsah proteínu, energie, vitamínu D aj minerálov. Značka Calibra ponúka suché krmivá v superprémiovej a prémiovej kvalite. Rozdelenie krmív je podľa veku (Puppy, Junior, Adult a Senior) a veľkosti plemena (malé, stredné a veľké plemená). Výživa granulami Calibra Puppy tak rešpektuje nielen špecifické potreby úplne malých šteniat, ale plynule môžete prejsť podľa veku na receptúru Junior a v dospelosti na Adult. V superprémiovej kvalite si navyše môžete vybrať pre vášho psa receptúry s kuracím mäsom, jahňacím mäsom alebo lososom. Prémiové granule sú na báze kuracieho mäsa.

Ako správne a často šteňa kŕmiť? Z akého dôvodu sa šteňatá kŕmia viackrát denne?

Obdobie, kedy šteňa rastie a vyvíja sa, je veľmi dôležité. Ak niečo pokazíte, je ťažké potom v budúcnosti tieto chyby naprávať a niekedy to už ani nie je možné. Najdôležitejšie je uspokojiť všetky nároky rastúceho organizmu.

Nemenej dôležitou vecou je vytvoriť u šteňaťa správny návyk príjmu potravy a tak predísť zlozvykom do budúcnosti s tým súvisiacim. Psíka už od malička učte, že kŕmenie dostane len na 5-10 minút. Ak v tejto dobe nezje všetko, misku mu zoberte a ďalšie dajte až v obvyklom čase. Tým zabránite tomu, aby sa v budúcnosti v kŕmení vŕtal alebo si vyberal. Po jedle nechajte šteňa vždy v pokoji tráviť. Nenechajte ho behať, skákať a ani sa s ním po dobu trávenia nehrajte.

Šteňa je zo začiatku lepšie kŕmiť viackrát denne. Do veku 3-4 mesiacov sa odporúča kŕmiť šteňa 4-krát denne. Od 4 do 6 mesiacov môžete dávku znížiť na 3-krát denne. Od 6 mesiacov do 1 roka podávajte stravu 2krát denne. Vo veku 1 roka psa je možné kŕmiť psa už len 1-krát denne alebo nechať porciu rozdelenú na 2 - ranná a večerná.

Z hľadiska prevencie dilatácie (roztiahnutia, torzie, pretočenie) žalúdka veľkých a gigantických plemien je lepšie kŕmiť tiež dospelého psíka 2krát denne, napr. ráno a večer. Aj tu existujú štúdie, diskutujúci vplyv kvality krmiva na tieto život ohrozujúce stavy. Ľahko kvasiace krmivo, založené majoritne na obilninách typu pšenica, má zrejme vplyv. Nezabudnite tiež, že pes musí mať vždy dostatok čerstvej pitnej vody.

Ako rýchlo naučiť šteňa, aby vykonávalo potrebu len vonku?

Učenie hygieny vo väčšine prípadov nebýva práve rýchle. Každý pes je individuálny. Záleží tiež ako chovateľ, od ktorého si šteňa beriete, dbal na základné hygienické návyky šteňaťa. Niektorí majú to šťastie a dovezú si domov psa, ktorý je už naučený vykonávať potrebu iba vonku. Tí, ktorí to šťastie nemajú, tým zostáva len trpezlivosť.

Šteňa sa už netrestá máčaním ňufáku alebo mlátením novinami. Veľmi funkčné je ignorácia. Ignorujte ho a len po ňom upracte. Ak s Vami vykoná potrebu vonku, hneď ho odmeňte. Čoskoro pochopí, že z toho bude mať ešte niečo viac - odmena. Pri menších rasách sa dajú využiť aj "cikacie podložky". Postupne sa posúva podložka k dverám, až sa zdarne dostanete k Vášmu cieľu - vykonanie potreby vonku.

Pes a samota? Ako ho pripraviť na pobyt o samote?

Pri nácviku samoty nič neuponáhľajte. Môže trvať kľudne aj niekoľko týždňov, kým šteňa vydrží samo doma niekoľko hodín. Ale pocit pokoja, keď ste v práci či v škole, je na nezaplatenie. Navyše tak zmenšíte šancu, aby si pes z Vašej neprítomnosti vytvoril tzv. separačnú úzkosť, ktorá sa potom napravuje oveľa horšie a zdĺhavo.

Ako najlepšie vychovávať a cvičiť šteňa?

Každý pes by mal vedieť aspoň základné povely. Ak chcete so psíkom chodiť vonku na voľno, mal by mať stopercentné privolanie.

Najviac rozšírenou metódou, ako ho cvičiť, je pozitívna motivácia. Môžete použiť maškrty alebo aj hračky. Pre mnoho šteniat je ale najlepšou motiváciou práve dobrota. Za každý správne vykonaný cvik dostane ako odmenu maškrtu a tým, že dostáva odmenu, si veľmi rýchlo osvojí plnenie daného cviku.

Pamätajte, že pes robí len to, čo mu je dovolené. Prirodzene rešpektuje pravidlá a Vaša dôslednosť a istý poriadok ho robí spokojným a istým. Ak bude každý člen rodiny iného názoru, resp. dovolíte psovi prakticky všetko, stane sa z neho skôr otravný než príjemný spoločník. Na trhu je veľa dobrej literatúry k výcviku psa a na internete mnoho praktických videí. Porada s odborníkom sa taktiež oplatí.

Vo výcviku psa ste spomínal ako odmeny maškrty. Aké pochúťky pre psov sú najvhodnejšie?

S vhodnými maškrtami je to podobné, ako s krmivom. Mali by byť kvalitné, ľahko rozhryznuteľné a hlavne musia Vášmu psovi chutiť.

Dobré je dávať od začiatku šteňaťu tiež dentálne maškrty na čistenie zubného povlaku, ktoré majú istý vplyv na zdravie zubov.

Používanie všetkých druhov maškŕt musí byť v súlade s kondíciou a zdravotným stavom psa. Ak má obezitu, prípadne sa veterinár snaží o diagnostiku potravinovej alergie, je potrebné rešpektovať jeho pokyny a dobrotám sa vyhnúť.

Zanechajte komentár

Bezpečnostný kód

Komentáře

  • Od:Mex Na 02.11.2019

    my tiež máme šteniatko na konzervách ... dávame brit monoprotein králika alebo jahňacinu a sem tam takú zmes so sladkými zemiakmi a chutí mu to a hlavne je to zdravé a vyvážané

  • Od:Tris Na 27.06.2019

    Kiara skús brit monoprotein u nás krásne prešiel mladý z mliečka na stravu z mysky a vidíš presne čo mu dávaš je to paté forma jedného typu mäsa my trebárs dávame hovadzi a sem tam tuniaka so sladkymi zemiakmi

  • Od:Kiara Na 02.04.2019

    mame doma mesačne šteniatko bígla, zatial pije iba mliečko. Kedy mu mame začat pomaly pridavat tuhu stravu a čo je pre takto maleho psika najlepšie?

Blog

Nejnovější příspěvky